
Välitön altistus mikromuoveille ruoan ja elintarvikepakkausten kautta - muoveista liuenneet aineet ja niiden terveysvaikutukset (Dimpex)
Rahoittaja: Suomen Akatemia
Johtajat
Yhteyshenkilöt
Hankkeen tavoitteena on tutkia mikromuovin ja muovin lisäaineiden vaikutuksia ihmisen suolistomikrobistolle. Tutkimus tehdään ruoansulatusta mallintavilla laboratoriomenetelmillä: INFOGEST-menetelmä mallintaa ihmisen suun, mahan ja ohutsuolen toimintaa ja suolistofermentaattori mallintaa paksusuolen mikrobitoimintaa. Tutkimuksen tuloksena saadaan tietoa, että muuttuuko mikromuovien rakenne tai liukeneeko niistä haitallisia aineita ruoansulatuksessa ja mitä vaikutuksia mikromuovilla voi olla suolistomikrobistolle. Lisäksi hankkeessa tutkitaan, irtoaako muovisista ruokapakkauksista mikromuovia ja arvioidaan, voiko irtoavista määristä olla haittaa ihmisen terveydelle ruoansulatuksen kautta tapahtuvassa altistuksessa.
Johtajat
Professorit
-
Marjukka Kolehmainen
ProfessoriLääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö -
Hani El-Nezamy
ProfessoriLääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö -
Seppo Auriola
ProfessoriTerveystieteiden tiedekunta, Farmasian laitos -
Jouko Vepsäläinen
ProfessoriTerveystieteiden tiedekunta, Farmasian laitos
Vanhemmat tutkijat
-
Marko Lehtonen
TutkimusjohtajaTerveystieteiden tiedekunta, Farmasian laitos -
Carlos Gomez Gallego
YliopistotutkijaLääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
Tutkijatohtorit
-
Emilia Uurasjärvi
TutkijatohtoriLuonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta, Teknillisen fysiikan laitos -
Kaisa Raninen
TutkijatohtoriLääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö