Paakinaho lab: Transkriptiotekijöiden ristiinkytkentä syövissä

Tutkimuksemme keskittyy selvittämään kuinka steroidireseptorit ja pioneeritekijät säätelevät transkriptiota sekä normaaleissa että tautitiloissa. Erityinen mielenkiinnon kohteemme on transkriptiotekijöiden ristiinkytkentä eturauhassyövässä; miten steroidireseptorit ja pioneeritekijät muuttavat toistensa toimintaa vaikuttaen syövän syntyyn, kehitykseen, ja lääkeresistenssiin. Steroidireseptoreista tutkimme pääasiassa glukokortikoidireseptori (GR) ja androgeenireseptori (AR), ja pioneeritekijöistä forkhead-transkriptiotekijä A1 (FOXA1) toimintaa. Käytämme tutkimuksessamme koko genominlaajuisia syväsekvensointitekniikoita, yksittäisten solujen genomiikan menetelmiä, ja yksittäisten molekyylien kuvantamistekniikoita. Tavoitteenamme on löytää uusia lääkekohteita ja hoitomuotoja lääkeresistenttien syöpien kukistamiseen.

Tutkimusryhmä:
Ville Paakinaho
Akatemiatutkija, FT, dosentti (molekulaarinen endokrinologia)

Projektitutkija, FaT Niina Aaltonen
Väitöskirjatutkija, FM Laura Helminen
Väitöskirjatutkija, FM Johannes Hiltunen
Projektitutkija, LuK Jasmin Huttunen

Tutkimusprojektit:
(i) Transkriptiotekijöiden ristiinkytkentä mekanismit hyvänlaatuisessa verrattuna pahanlaatuiseen eturauhassyöpään.
(ii) Steroidireseptori-välitteinen lääkeresistenssi eturauhassyövässä.
(iii) Koregulaattoriproteiinit transkriptiotekijöiden ristiinkytkennässä ja niiden merkitys eturauhassyövässä.

Suomen Akatemia

Paakinaho lab: Transkriptiotekijöiden ristiinkytkentä syövissä rahoittajan logo

Muut rahoittaja(t)

Sigrid Juséliuksen Säätiö (Sigrid Jusélius Foundation)

Syöpäsäätiö (Cancer Foundation Finland)

Biolääketieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta

Katso tutkimuksemme  tarkempi kuvaus englanninkielisiltä sivuiltamme.

Jasmin Huttunen
    Melina Tulonen