Tarkenna hakuasi

Monitoimijainen sosiaalityö vankilasta vapautuvan tukena digitalisoituvassa yhteiskunnassa (VAPAA) profiilikuva

Monitoimijainen sosiaalityö vankilasta vapautuvan tukena digitalisoituvassa yhteiskunnassa (VAPAA)

Projekti
01.01.2024 - 31.12.2025
Yhteiskuntatieteiden laitos, Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta

Rahoittajat

Päärahoittaja

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Hanketta johtaa Laurea-ammattikorkeakoulu ja siinä on Itä-Suomen yliopiston lisäksi mukana Pohjois-Savon hyvinvointialue ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialue. Lisäksi aineistonkeruuta toteutetaan kahdeksalla muulla hyvinvointialueella.

VTR-rahoitteisen tutkimushankkeen lähtökohtana on aiempiin tutkimuksiin perustuva havainto siitä, että vapautuvat vangit jäävät varsin usein vaille tarvitsemiaan palveluita ja monesti heiltä puuttuu myös yhteys julkiseen sosiaalityöhön. Tässä tutkimuksessa selvitämme, miten monitoimijainen sosiaalityö voi olla rikostaustaisten asiakkaiden tukena vankilasta vapautumisen nivelvaiheessa.

Kysymystä lähestytään aiemmissa tutkimuksissa löydettyjen vaikuttavien toimintatapojen, sosiaalityön ammatillisen kokemuksen, vertaistukemisen ja kokemusasiantuntijuuden sekä kunnissa ja hyvinvointialueilla kehitettyjen toimintamallien avulla.

Tutkimuksessa kysytään:

  • Millaisen toimintatavat ovat tutkimuksissa osoittautuneet vaikuttaviksi rikollisuudesta irrottautumisen ja yhteiskuntaan kiinnittymisen kannalta?
  • Mitä mahdollisuuksia ja haasteita sosiaalityöntekijät näkevät vankilasta vapautumisen nivelvaiheen monitoimijaisessa sosiaalityössä rikollisuudesta irrottautumisen ja yhteiskuntaan kiinnittymisen kannalta ja mikä on digitalisaation merkitys tässä?
  • Miten koulutetut kokemusasiantuntijat voivat olla nivelvaiheessa vapautuvan vangin tukena, ja miten kokemusasiantuntijakoulutus tukee rikollisuudesta irrottautumista ja yhteiskuntaan kiinnittymistä?
  • Millaisia toimintamalleja vapautuvien vankien kanssa tehtävään sosiaalityöhön on kehitetty kunnissa ja hyvinvointialueilla?

Hanketta johtaa Laurea-ammattikorkeakoulu ja siinä on Itä-Suomen yliopiston lisäksi mukana Pohjois-Savon hyvinvointialue ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialue. Lisäksi aineistonkeruuta toteutetaan kahdeksalla muulla hyvinvointialueella.

 

 

Yhteistyö

Hankkeen julkaisut ja viestintä

(kronologisessa järjestyksessä)

Tarja Juvonen ja Hanna Rantala: Monitoimijainen sosiaalityö rikostaustaisten tukena:VAPAA-hanke tarkastelee ja luo moniäänistä keskustelua monitoimijaisen sosiaalityön merkityksistä, mahdollisuuksista ja haasteista | Laurea Journal

Katja Surakka ja Mari Suonio: Nostetaan liput salkoon – Monitoimijaista sosiaalityötä vankilasta vapautuville – ISOnet 

Mari Suonio, presentation: 24th Annual Conference of the European Society of Criminology: Prison Working Group: Social work in prison and innovative approaches to rehabilitation (allacademic.com)

Mari Suonio ja Katja Surakka, työryhmäesitys: Social Work Practices and Interventions During Reentry from Prisons: A Literature Review (abstrakti Kriminologian päivät 2024), s. 30. 

Katja Surakka: Sosiaalityöntekijä vai tutkija – vai yhtä aikaa molemmat?Pohjois-Savon hyvinvointialue, blogi 7.11.2024 

Akateeminen Vartti: Verkostoyhteistyötä tarvitaan enemmän rikollisuudesta irti pyrkivien tueksi

Sosiaalityön tutkimuksen päivien 2025 työryhmä ”Monitoimijaisen sosiaalityön mahdollisuudet ja haasteet rikostaustaisten henkilöiden tukemisessa digitalisoituvassa yhteiskunnassa”. Työryhmän vetäjinä Tarja Juvonen ja Mari Suonio

Sara Ramstadius, Hanna Rantala ja Katja Surakka: Oikeus asumiseen kuuluu kaikille – myös vapautuville vangeille. Lukijoilta, Turun Sanomat 28.2.2025 

Sosiaalityön tutkimuksen päivät, työryhmä ”Monitoimijaisen sosiaalityön mahdollisuudet ja haasteet rikostaustaisten henkilöiden tukemisessa digitalisoituvassa yhteiskunnassa” (Mari Suonio, Tarja Juvonen). Linkki työryhmiin.

Kehittämistyöpajat ja webinaarit

Kehittämistyöpaja I: Desistanssi ja yhteiskuntaan kiinnittymisen kysymykset 23.1.2025

Teemu Rantanen: Mitä on desistanssi? (pdf, esityksen diat)

Mari Suonio: Sosiaalityön interventiot, menetelmät ja työkäytännöt rikollisuudesta irrottautumisen ja yhteiskuntaan kiinnittymisen tukena (pdf, esityksen diat)

Hanna Rantala, Katja Surakka ja Tarja Juvonen: Monitoimijaisuuden merkitykset sosiaalityössä(pdf, esityksen diat)

Kehittämistyöpaja II: Kokemusasiantuntijoiden ja järjestöjen rooli yhteiskuntaan kiinnittymisen tukemisessa 25.3.2025 (Iisalmi)

Janika Lindström: Kokemusasiantuntijat ja vapautuvien vankien parissa tehtävä sosiaalityö(pdf, esityksen diat)

Pasi Raatikainen, Tanja Hynynen ja Elisa Hämäläinen (Setlementti ry, Aggredi ja Mahku): Hyvät käytännöt ja toiveet yhteistyölle (pdf, esityksen diat)

Mari Ahtiainen ja Mikko Karjalainen (Sirkkulanpuiston toimintayhdistys ry): Hyvät käytännöt ja toiveet yhteistyölle (pdf, esityksen diat)

Tiedostot

1 kappaletta

Avainsanat