Elintarvikkeet ja terveys
Ylh.vas. Hani El-Nezamy, Carlos Gomez Gallego, Kaisa Raninen, Kristiina Kinnunen, Jenni Korhonen, Kati Väkeväinen, Iman Zarei, Marjukka Kolehmainen ja Ehsan Shad. Alh. vas. Kalle Karvonen, Valeria Iannone, Darren Healy, Jonhson Lok, Vilma Liikonen ja Moona Partanen. Kuvasta puuttuvat Ida Tikkanen, Suchetana De Storvik, Eveliina Helenius, Svetlana Podergina ja Otto Savolainen.
Terveellisen ja turvallisen ruoan kehittäminen vaatii ruoka-aineiden terveyteen vaikuttavien sekä mikrobiologisten ja toksikologisten osatekijöiden tunnistamista. Tutkimuskohteinamme ovatkin ruoan kokonaisvaltaiset vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin. Tutkimusympäristömme tarjoaa mahdollisuuksia tutkia ruoan ja sen komponenttien pilkkoutumista ja vaikutuksia suolistomikrobistoon sekä suolen seinämän toimintaan. Tavoitteenamme on selvittää uusien ruoan lähteiden, kuten kasviproteiinien, hyväksikäytettävyyttä ja merkitystä suolistomikrobiston aineenvaihdunnassa. Edelleen ruoan terveysvaikutusten tutkimuksessa toteutamme lyhyt- ja pitkäaikaisia kliinisiä ruokavaliointerventioita sekä aistinvaraisia arviointeja. Ruokaturvallisuuteen liittyvissä tutkimuksissa selvitämme uusia teknologisia ratkaisuja, joiden avulla voidaan lisätä ruoan laatua ja pidentää hallitusti myyntiaikaa. Toimimme avoimessa yhteistyössä sidosryhmien kanssa ja pyrimme edistämään avointa tiedettä elintarvikekentällä.
-
Tutkimme elintarvikkeiden ja niiden komponenttien terveysvaikutuksia sekä in vitro -laboratoriomenetelmillä että kliinisissä ruokavaliointerventioissa. Pitkäjänteisen tutkimuksen kohteina ovat olleet muun muassa täysjyvävilja ja marjat, sekä viimeaikoina erilaiset kasvipohjaiset proteiininlähteet. Tällä hetkellä tutkimuksen keskiössä ovat mm. ruoan hyväksikäytettävyys sekä suoliston mikrobiston toiminta. Olemme kehittäneet in vitro –mallia suolen mikrobiston aktiivisuuden tutkimiseen ja jatkamme sen kehittämistä edelleen modulaarisella suolen esteiden vuorovaikutusmallinnuksella.
-
Ruokaturvallisuuden osa-alueista meillä on vahva tutkimusosaaminen elintarvikemikrobiologiasta. Hyödynnämme mikrobiologisten analyysien ohella kemiallisia ja aistinvaraisia analyysejä elintarvikkeiden ja uusien raaka-aineiden säilyvyyden testaamisessa ja kehitämme uusia menetelmiä, joiden avulla voidaan tutkia ruoan laatua ja pidentää myyntiaikaa turvallisesti. Viimeaikaisia tutkimuskohteitamme ovat olleet muun muassa korkeapaineprosessointiin ja kylmäkuivaukseen liittyvät teknologiset ratkaisut. Elintarvikkeiden hallittu, tutkimustuloksiin perustuva myyntiajan pidentäminen vastaa osaltaan globaaleihin tavoitteisiin resurssien viisaasta käytöstä ja tähtää ruokahävikin vähentämiseen.
-
Kehitämme tutkimusinfrastruktuureja ja erityisosaamiseemme perustuvia palveluja sekä toteutamme niihin liittyviä hankkeita. Erityisosaamistamme ovat:
Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimus
- kliiniset ravitsemusinterventiot ja ateriakokeet
- suolistovaikutusten tutkiminen
- proteiinien pilkkoutumisen ja hyväksikäytettävyyden tutkiminen
Tutkimusinfraamme: kliininen tutkimuslaboratorio, aistinvaraisen arvioinnin tilat, opetuskeittiö, suolisto- ja fermentaatio-tutkimusympäristö (mm. Infogest-suolistomalli, in vitro -paksusuolimalli, dynaaminen suolimalli, UPLC-laitteisto) mukaanlukien mikrobiologian ja soluviljelylaboratoriot.
Elintarvikkeiden säilyvyys ja laatu
- elintarvikkeiden mikrobiologinen ja aistinvarainen laatu
- säilyvyyttä edistävien elintarvikeprosessien vaikutusten tutkiminen (mm. korkeapaineprosessointi ja kylmäkuivaus)
- antimikrobisuuden tutkiminen
Tutkimusinfraamme: mikrobiologian laboratorio (mm. Tempo-laitteisto, miniVidas-laitteisto), elintarvikekemian laboratorio (ravintoainemääritykset, rasvan laatu, viskositeetti, Kjelldahl-laitteisto, Sohlex-laitteisto), aistinvaraisen arvioinnin tilat, opetuskeittiö (mm. kylmäkuivain)
Keskeiset toimintamuotomme ovat tutkimushankkeet ja yritysyhteistyö. Näiden lisäksi voimme toteuttaa räätälöityjä elintarviketutkimuspalveluja. Ota yhteyttä!
Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimus: [email protected]
Elintarvikkeiden säilyvyys ja laatu: [email protected]
-
Avainsanat
Professorit
-
Marjukka Kolehmainen
ProfessoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Hani El-Nezamy
ProfessoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Vanhemmat tutkijat
-
Jenni Korhonen
Vanhempi yliopistonlehtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Carlos Gomez Gallego
YliopistotutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Otto-Ilari Savolainen
YliopistotutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Tutkijatohtorit
-
Kaisa Raninen
TutkijatohtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Ehsan Shad
ProjektitutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Iman Zarei
TutkijatohtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Kati Väkeväinen
Yliopisto-opettajaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Suchetana De Storvik
TutkijatohtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Anna Kårlund
Vieraileva tutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Valeria Iannone
TutkijatohtoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Väitöskirjatutkijat
-
Johnson Lok
ProjektitutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Darren Healy
VäitöskirjatutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Moona Partanen
VäitöskirjatutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Vilma Liikonen
VäitöskirjatutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Kalle Karvonen
VäitöskirjatutkijaKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta
Teknikot
-
Anna-Maria Kinnunen
LaboraattoriKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta -
Ida Tikkanen
LaboranttiKansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Lääketieteen laitos, Terveystieteiden tiedekunta